Hoe werkt EFT?

Onderzoek naar EFT

EFT kan ongrijpbaar klinken. Toch is er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en zijn de praktijkresultaten overtuigend. Op deze pagina lees je meer over de werking ervan. Is dit voor jou te gedetailleerd? Bekijk dan algemene EFT pagina.

Effect op hersengolven

Uit onderzoek blijkt dat EFT onze hersenactiviteit beïnvloedt. Tijdens en na een EFT-sessie worden andere type hersengolven gemeten. We zien dat de Alpha-golven (vergelijkbaar met een licht meditatieve staat) significant verhogen, terwijl de Beta-golven (cognitief denken, piekeren, overwegen) drastisch afnemen. Hierdoor kom je meer in contact met je gevoelens en onderbewustzijn.

effect eft op hersengolven
Mogelijke hersenactiviteit EFT coach in sessie met cliënt.

Neurobiologisch effect

Neurobiologisch onderzoek toont aan dat verschillende hersengebieden, zoals de amygdala, de prefrontale cortex en de hippocampus betrokken zijn bij het ontstaan en uitdoven van angst. De neurotransmitters gamma-aminoboterzuur (GABA), serotonine (5HT) en glutamaat spelen een belangrijke rol bij de regulatie van angst. Tijdens het toepassen van EFT wordt de productie van glutamaat (dat zorgt voor angstgevoelens) onderbroken. Tevens wordt er GABA aangemaakt (vermindert stress en bevordert gevoel van rust) en serotonine (bevordert geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie en seksuele activiteit). Het gehalte cortisol (stresshormoon) in het bloed daalt meetbaar. In o.a. dit onderzoek werd dit effect aangetoond.

eft en het brein

Signalen in het brein

Bij spanning/gevaar zendt de Amygdala in ons zoogdierenbrein (ook emotionele brein genoemd) een signaal uit en activeert het reptielenbrein voor onze overlevingsinstincten. Als deze dreiging aanhoudt of regelmatig terugkeert, kan de Amygdala gevoelig worden voor prikkels die gerelateerd lijken aan deze situaties en blijft een waarschuwingssignaal worden uitgezonden, terwijl we feitelijk niet (meer) in gevaar of spanning verkeren. Er zijn zenuwbanen ontstaan die de dreigende gebeurtenis hebben gekoppeld aan overlevingsreacties/emoties.

EFT doet twee dingen: het kalmeert de Amygdala en stopt hiermee het waarschuwingssignaal én het neutraliseert de koppeling (ingesleten zenuwbaan) tussen de trigger (herinnering uit het verleden) en de emotionele respons (inclusief de fysieke uiting hiervan). Daarom is het resultaat van EFT blijvend en kun je hiermee nieuw gedrag, nieuwe (positieve) gevoelens en gedachten gaan ervaren in een vergelijkbare situatie.

Werking op energiebanen

Naast de Westerse invalhoeken, heeft EFT ook een Oosterse. Het werkt ook op de energiebanen (meridiaansysteem) van ons lichaam. Uitgangspunt hierbij is dat klachten ontstaan door een disbalans in het lichaam. Als je in balans bent, stroomt de energie vrij door het lichaam. Je voelt je dan gelukkig en mentaal sterk. Door vervelende ervaringen zoals stress, angst, trauma, schrik, verdriet, verlies, raak je tijdelijk uit balans. De energie blokkeert in het lichaam. Dat is voelbaar als hoofdpijn, knoop in de maag, druk op de borst, brok in de keel. Als je die blokkades onvoldoende opruimt, kunnen die in toekomstige situaties ineens weer boven komen. Met EFT ruim je deze blokkades alsnog op. Dit stuk valt natuurlijk minder te ‘bewijzen’, maar is voor de meeste mensen wel heel voelbaar.