Gezonder leven

Voeding kan helpen om een lichaam gezonder te maken. Soms verdraag je bepaalde voeding niet goed en heeft dit effect op je huid, darmen of energieniveau. Ook allergieën of intoleranties kunnen door voeding in stand worden gehouden. Toch blijkt lichamelijk herstel lastig, als je alleen maar focust op voeding. Fysieke klachten of problemen met gewicht kunnen ook gerelateerd zijn aan enige vorm van stress die het lichaam ervaart of in het verleden heeft opgeslagen.

Fysieke klachten

Het lichaam heeft een geheel eigen geheugen. Ervaringen die indruk op je hebben gemaakt, worden ook fysiek opgeslagen. Soms wordt er in het brein een foutje gemaakt. De ervaring wordt dan gekoppeld aan hetgeen je op dat moment aan het doen bent. Bijvoorbeeld: als kind maken je ouders iedere dag fikse ruzie terwijl jij je muesli eet tijdens het ontbijt. Na verloop van tijd kun je geen muesli meer verdragen en steeds als je het eet, krijg je buikpijn. Dit gaat soms zo geleidelijk dat je het niet meer koppelt aan de gebeurtenis van toen. Ook andere fysieke klachten kunnen een oorzaak hebben op een andere vlak dan je verwacht. Soms is het niet nodig om precies te weten hoe het begonnen is. We zien vaak dat als we emoties rondom enkele ervaringen oplossen, gerelateerde fysieke klachten ook verdwijnen.

Dwangmatig eten en gewicht

Vragen over eten en gewicht gaan zelden alleen over voeding. Puur aanpassingen aan voeding levert op lange termijn altijd teleurstellend resultaat op. Het nieuwe patroon blijkt lastig vol te houden en het effect is minimaal meetbaar. Uiteindelijk kost het je meer energie dan het oplevert. Herkenbaar? Door er vanuit een andere invalshoek naar te kijken, kun je wél het gewenste resultaat bereiken. Het is belangrijk om naar het geheel te kijken. Anders blijf je in het jojo-effect hangen en blijft eten een ‘struggle’. En je wilt structurele verandering en een tevreden relatie met eten. Dat kan, alleen is het belangrijk dat je ervoor open staat om ook op andere vlakken naar jezelf te gaan kijken.

Integrale coaching geeft inzicht

Integrale coaching gaat over wie jij bent in z’n geheel. Gedachten, emoties, identiteit en fysieke uitingen hebben invloed op elkaar en worden bij een integrale benadering als een geheel beschouwd. Dat betekent dat om verder te komen, soms eerst iets anders opgelost moet worden, dan je voor ogen had. We gebruiken praktische oefeningen om te onderzoeken hoe het een het ander beïnvloed. Met integrale coaching verbreed je je blik en belicht je het probleem vanuit meerdere hoeken. Het vergroot je inzicht en biedt nieuwe ingangen voor oplossingen.

Integraal Vitaliteitsmodel
Integraal Vitaliteitsmodel

Leefstijl- en voedingsanalyse

Om je ook op voedingsgebied te ondersteunen, kan ik als gediplomeerd leefstijlcoach een persoonlijke leefstijl- en voedingsanalyse afnemen. Op basis hiervan geef ik je advies op maat en ondersteun je bij het toepassen ervan met concrete tips voor thuis. Ik geloof niet in complete maaltijdplannen en gedetailleerde voedingslijsten met wat je wel en niet ‘mag’ eten. Dat houdt niemand vol. Met kleine structurele aanpassingen die haalbaar zijn en weten wat het effect is van de verschillende soorten voeding, kun je blijvend resultaat bereiken. Alles draait om balans. In voeding én op andere vlakken.

Multidisciplinair

Soms ontdekken we gedurende het coachen onderliggende emotionele of mentale blokkades. Om die sneller en effectief op te lossen, zet ik ook regelmatig Emotional Freedom Techniques of Matrix Reïmprinting in. Dat kan gewoon binnen hetzelfde traject.