Minder spanning en klachten

Helemaal stressvrij is het leven natuurlijk niet. Je kunt spanningsmomenten wel leren minimaliseren en sneller kalmeren. Alleen het blijft dweilen met de kraan open, totdat je de oorzaak van de spanning of stress aanpakt. Door oude patronen te doorbreken, negatieve gedachten en emoties om te buigen en impactvolle gebeurtenissen (op milde wijze) te verwerken kom je tot structurele verandering.

Oplossen met het onbewuste brein

Het grootste deel van onze acties, gedachten en gevoelens doen en ervaren we onbewust. Slechts een klein deel maken we bewust mee. Toch proberen we met dit beperkte bewustzijn alles op te lossen. Het kost veel tijd, energie en oefening om bewust ander gedrag aan te leren. Dat komt omdat onze hersenen het werk automatisch voor ons doen.

mindmap brein

De mindmap van onze hersenen
Alle ervaringen inclusief bijbehorende gevoelens worden als een soort mindmap in onze hersenen opgeslagen. In iedere situatie wordt razendsnel gescand of we eerder al eens iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Als er een link wordt gelegd met een eerdere ervaring, worden automatisch dezelfde reacties en gevoelens opgeroepen als toen.

Invloed van gebeurtenissen
Niet goed verwerkte ervaringen of emoties kunnen zo nog lange tijd later een negatieve invloed op ons hebben. Zelfs als we ons niet bewust zijn van de impact die de ervaring destijds op ons had. Zo kan het voelen alsof onze emoties de overhand hebben, of dat we ons laten ‘meeslepen’. Feitelijk is dat ook zo, omdat we onze reactie niet bewust (kunnen) kiezen.

Invloed van stress
Spanning en stress kunnen een negatieve invloed hebben op dit proces. Hierdoor kan ook een verkeerde link worden gelegd. Later kan dit voor problemen of klachten zorgen die lastig in verband te brengen zijn met wat we bewust hebben meegemaakt. Dit proces speelt zich immers onbewust af.

Proces positief beïnvloeden

Door bewust contact te maken met onze onbewuste reacties, gedachten en gevoelens kunnen we dit automatische proces positief beïnvloeden. Er zijn verschillende methodes die je in contact kunnen brengen met je onderbewustzijn en voor verandering in patronen, gedachten, emoties kunnen zorgen. De methode die ik hiervoor het meest effectief vind, is Emotional Freedom Techniques.