Veelgestelde vragen

Meer weten over Emotional Freedom Techniques en Matrix Reïmprinting? Hier vind je enkele vragen en de antwoorden erop.

Wat is EFT?

Emotional Freedom Techniques (EFT) is een methode om gevoelens, emoties, gedachten en hierdoor gedrag positief te veranderen. Door de emotionele lading te verlagen op onprettige ervaringen, komen deze in een ander daglicht te staan. Je doet nieuwe inzichten op en je kunt zo makkelijker oude patronen herkennen en veranderen in meer behulpzame patronen.

Wat doe je tijdens een EFT afspraak?

Je klopt met je vingertoppen bij jezelf op specifieke acupunctuurpunten (zonder naalden en over de kleding heen). Terwijl je dit doet, spreken we woorden of korte zinnen uit die zorgen voor focus op het probleem. Ik zeg deze woorden of zinnen voor en jij zegt ze na. Deze combinatie activeert een specifiek gebied in de hersenen, die de stressrespons aanstuurt. Hierdoor wordt stress verlaagd en kalmeren emoties voelbaar.

Waarom werkt het?

EFT heeft invloed op processen in de hersenen, waaronder de zenuwbanen die zorgen voor communicatie tussen verschillende delen in het brein waar cognitie, emoties en overlevingsinstincten worden aangestuurd. Die zenuwbanen zijn soms ingesleten op een ongewenste manier, wat een ongewenste emotie/reactie geeft. Met EFT kun je zo’n ingesleten patroon veranderen waardoor een nieuwe (positieve) reactie mogelijk wordt. Je verandert niet de (herinnering aan de) ervaring, maar alleen de spanning die erop zit. Ook worden er tijdens een sessie stoffen aangemaakt (neurotransmitters) die een stress- en angstverlagend effect hebben. Dat is vaak al vrij snel voelbaar.

Waarvoor kun je het toepassen?

Piekeren, angsten, fobieën, slapeloosheid, schuldgevoelens, schaamte, stagnatie in rouwverwerking, verdriet, onverwerkte ervaringen, trauma, terugkerende patronen of gevoelens, boosheid, licht depressieve gevoelens, stress, burn-out, innerlijke onrust, onzekerheid, laag zelfbeeld, belemmerende overtuigingen, perfectionisme, niet weten wat je wilt, niet bij je gevoel kunnen, overmand worden door emoties, vermoeidheid, gewichtsproblemen, eetproblemen, nek- en schouderklachten, rugpijn, hoofdpijn, migraine, allergieën.

Kortom, vrijwel alle klachten die op de een of andere manier een relatie met stress of spanning hebben.

Wat doet visualisatie?

Visualisatie is een waardevol instrument, omdat je hersenen het verschil niet waarnemen tussen het gevisualiseerde beeld en de realiteit. Dat is ook de reden waarom je emoties zo intens kunt ervaren, alleen al door aan iets leuks of vervelends te denken. We maken vooral gebruik van visualisatie bij de Matrix Reïmprinting techniek.

Wat is Matrix Reïmprinting?

Het combineert EFT en NLP technieken en gebruikt de kracht van visualisatie. Je gaat ervaringen uit het verleden anders gaat zien/beleven. Dat komt doordat we eerst de spanning uit de oude situatie halen door visualisatie te combineren met EFT en daarna maken we een nieuwe (positieve) imprint. Hierdoor kun je na afloop ontspannen op de gebeurtenis terugkijken. Het wordt veel gebruikt voor verwerking van impactvolle ervaringen en trauma en het kan breed worden toegepast. Ook MR kan zeer goed online worden begeleid.

Is er wetenschappelijk bewijs?

Ja, het is bewezen effectief. Er wordt veel (ook wetenschappelijk goed gefundeerd) onderzoek naar EFT gedaan en het bewijs van de positieve effecten stapelt zich op. Het is vooral een kwestie van tijd voordat EFT regulier wordt. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk al gebleken dat EFT in vergelijking met therapieën als cognitieve gedragstherapie en EMDR sneller werkt (er zijn minder sessies nodig) en de effecten op de lange termijn zijn consistenter.

Wat als ik de oorzaak van mijn klachten niet weet?

Dan gaan dit gezamenlijk onderzoeken. Doordat EFT werkt met het onbewuste brein kan het zijn dat de oorzaak later aan het licht komt. En soms is het helemaal niet nodig om te weten waar iets vandaan komt. Doordat we bij EFT werken met de emotie van dit moment, is er altijd een startpunt om mee aan te slag te gaan. Daardoor krijg ik soms ook mensen verwezen door de (neuro)psychologen die vastlopen omdat er geen EMDR kan worden toegepast. Bij EMDR heb je namelijk wel altijd een situatie nodig, dat is het startpunt van het protocol. EFT werkt niet protocollair (wel o.b.v. richtlijnen) en gaat uit van de emotie of het gevoel in dit moment. We voelen immers altijd wel iets.

Moet ik een ervaring herbeleven met EFT?

Anders dan bij EMDR werken we bij EFT niet met het herbeleven van de situatie. Althans, niet op die manier. Als een ervaring impactvol of zelfs traumatisch is geweest, gebruiken we aangepaste technieken. We verzachten eerst de emotie rondom het thema, zonder dat je de herinnering hoeft ‘op te halen’. Stapsgewijs werken we dan naar de ervaring toe. Steeds halen we de spanning eraf, voordat we verder gaan. Op die manier wordt het terugdenken aan de ervaring niet als een herbeleving ervaren. Je creëert als het ware eerst afstand tussen jouzelf en de ervaring. Zo voelt het voor de meeste mensen ook. Alsof ze er op afstand naar kijken. Soms zetten we die techniek (o.a. bij Matrix Reïmprinting) ook bewust in, als de ervaring te heftig is om aan terug te denken. Je kunt tijdens een EFT sessie wel intense emoties ervaren. Door te (blijven) kloppen, zakken die emoties ook altijd weer.

Kan ik niet beter 'gewoon' cognitieve gedragstherapie of EMDR kiezen?

Er is niets mis met cognitieve gedragstherapie of EMDR. EFT trajecten verlopen alleen anders. EFT werkt met (de herinnering aan) een ervaring en vervaagt de negatieve lading hiervan op cognitief, emotioneel en fysiek gebied, of lost deze op. Uit onderzoek blijkt dat je met EFT in minder sessies hetzelfde resultaat kunt bereiken en dat de effecten op lange termijn consistenter zijn. Verschillende methoden kunnen dus tot hetzelfde resultaat leiden. Het is vooral belangrijk dat je kiest wat bij jou past.

Ik wil graag meer informatie

Neem dan gerust contact met me op voor een vrijblijvend telefonisch intakegesprek. Dan kan ik de informatie meteen toespitsen op jouw persoonlijke situatie.

Andere vragen? Neem gerust contact op.

  06 15 94 41 11 (WhatsApp)
  denise@mybrandnewdays.nl