Veelgestelde vragen

Meer weten over Emotional Freedom Techniques en Matrix Reïmprinting? Hier vind je enkele vragen en de antwoorden erop.

Wat is EFT?

Met Emotional Freedom Techniques (EFT) kun je op een effectieve manier klachten en problemen oplossen. Het werkt door het kloppen op acupunctuurpunten (zonder naalden en over de kleding heen) in combinatie met focustechnieken en visualisatie. We kloppen beide op onszelf en jij volgt hierbij mijn handelingen. Hierbij spreken we korte zinnen of woorden uit. Dat is even vreemd in het begin, maar went heel snel. De meeste mensen ervaren het als prettig om te volgen, zodat ze niet teveel na hoeven denken.

Waarom werkt het?

EFT heeft invloed op processen in de hersenen, waaronder de zenuwbanen die zorgen voor communicatie tussen verschillende delen in het brein waar cognitie, emoties en overlevingsinstincten worden aangestuurd. Die zenuwbanen zijn soms ingesleten op een ongewenste manier, wat een ongewenste emotie/reactie geeft. Met EFT kun je zo’n ingesleten patroon veranderen waardoor een nieuwe (positieve) reactie mogelijk wordt. Je verandert niet de (herinnering aan de) ervaring, maar alleen de spanning die erop zit. Ook worden er tijdens een sessie stoffen aangemaakt (neurotransmitters) die een stress- en angstverlagend effect hebben. Dat is vaak al vrij snel voelbaar.

Wat doet visualisatie?

Visualisatie is een waardevol instrument, omdat je hersenen het verschil niet waarnemen tussen het gevisualiseerde beeld en de realiteit. Dat is ook de reden waarom je emoties zo intens kunt ervaren, alleen al door aan iets leuks of vervelends te denken.

Wat is Matrix Reïmprinting?

Het combineert EFT en NLP technieken en gebruikt de kracht van visualisatie. Je gaat ervaringen uit het verleden anders gaat zien/beleven. Dat komt doordat we eerst de spanning uit de oude situatie halen door visualisatie te combineren met EFT en daarna maken we een nieuwe (positieve) imprint. Hierdoor kun je na afloop ontspannen op de gebeurtenis terugkijken. Het wordt veel gebruikt voor verwerking van impactvolle ervaringen en trauma en het kan breed worden toegepast. Ook MR kan zeer goed online worden begeleid.

Is er wetenschappelijk bewijs?

Ja, het is bewezen effectief. Er wordt veel (ook wetenschappelijk goed gefundeerd) onderzoek naar EFT gedaan en het bewijs van de positieve effecten stapelt zich op. Het is vooral een kwestie van tijd voordat EFT regulier wordt. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk al gebleken dat EFT in vergelijking met therapieën als cognitieve gedragstherapie en EMDR sneller werkt (er zijn minder sessies nodig) en de effecten op de lange termijn zijn consistenter.

Wat als ik de oorzaak van mijn klachten niet weet?

Voor veel behandelmethoden is het belangrijk om te weten waar iets vandaan komt. Met EFT kunnen we ook starten met wat er niet is. Dat klinkt gek, maar het werkt echt zo. Door EFT toe te passen, kom je meer in contact met je onderbewustzijn. Soms komt een ‘vergeten’ herinnering daardoor weer naar boven. Het is niet altijd nodig om een herinnering terug te halen, om het op te kunnen lossen. Mogelijk is wel een langer traject nodig om tot een gewenst resultaat te komen. We kunnen starten met drie consulten en vanuit daar het vervolg bepalen.

Moet ik een ervaring herbeleven met EFT?

Anders dan bij EMDR werken we bij EFT niet met het herbeleven van de situatie. Althans, niet op die manier. Als een ervaring impactvol of zelfs traumatisch is geweest, gebruiken we aangepaste technieken. We verzachten eerst de emotie rondom het thema, zonder dat je de herinnering hoeft ‘op te halen’. Stapsgewijs werken we dan naar de ervaring toe. Steeds halen we de spanning eraf, voordat we verder gaan. Op die manier wordt het terugdenken aan de ervaring niet als een herbeleving ervaren. Je creëert als het ware eerst afstand tussen jouzelf en de ervaring. Zo voelt het voor de meeste mensen ook. Alsof ze er op afstand naar kijken. Soms zetten we die techniek (o.a. bij Matrix Reïmprinting) ook bewust in, als de ervaring te heftig is om aan terug te denken. Je kunt tijdens een EFT sessie wel intense emoties ervaren. Door te (blijven) kloppen, zakken die emoties ook altijd weer.

Kan ik niet beter 'gewoon' cognitieve gedragstherapie of EMDR kiezen?

Er is niets mis met cognitieve gedragstherapie of EMDR. EFT trajecten verlopen alleen anders. EFT werkt met (de herinnering aan) een ervaring en vervaagt de negatieve lading hiervan op cognitief, emotioneel en fysiek gebied, of lost deze op. Uit onderzoek blijkt dat je met EFT in minder sessies hetzelfde resultaat kunt bereiken en dat de effecten op lange termijn consistenter zijn. Verschillende methoden kunnen dus tot hetzelfde resultaat leiden. Het is vooral belangrijk dat je kiest wat bij jou past.

Waar kan ik er meer over lezen?

Wil je meer weten? Lees dan de uitgebreide info op mijn website: www.mybrandnewdays.nl of neem contact met me op.

Andere vragen? Neem gerust contact op.

  06 15 94 41 11 (WhatsApp)
  denise@mybrandnewdays.nl