Een voorbeeld
Als 10-jarige hou je een spreekbeurt voor de klas. Plotseling struikel je en iedereen lacht. Je voelt tranen opkomen, je buik voelt raar en het liefst ren je de klas uit. In plaats daarvan doe je niets. Je staart schuchter naar de grond en denkt “ik kan ook nooit iets goed doen”. Thuis vertel je er niets over. Het hele voorval wil je zo snel mogelijk vergeten. Niet lang daarna verdwijnt het naar de achtergrond en je denkt er niet meer aan terug.
Jaren later vraagt iemand op werk je om een presentatie te houden voor een kritische groep. Ineens voel je enorme stress, emotie komt op en je maakt je met een smoesje uit de voeten. Terwijl je wegloopt, voel je een knoop in je maag en denkt “dat lukt mij nooit”. Rationeel weet je dat je de kennis en kunde in huis hebt, maar je hele systeem lijkt zich tegen je te keren.
Wat gebeurt er? In je brein ligt de ervaring als 10-jarige opgeslagen, ook als het geen actieve herinnering is (onderbewustzijn). Er is zelfs een koppeling gemaakt tussen de herinnering, de emoties (verdriet, paniek) en het fysieke ongemak (in de buik). Ook de conclusie (overtuiging) die je destijds hebt getrokken, is eraan gelinkt (“ik kan het niet goed doen”). Door de nieuwe situatie op werk, is een oude (niet goed verwerkte) herinnering getriggerd met alle bijbehorende gevoelens. Maar hoe los je dit op, als je niet eens weet waar het vandaan komt?
Met EFT maak je contact met je onderbewustzijn. Hierdoor kan zo’n oude herinnering ‘ineens’ weer naar boven komen. We werken dan op die specifieke situatie en doorbreken met EFT de koppeling in het brein tussen de herinnering en de opgeslagen spanning. De herinnering blijft, alleen de negatieve emoties en het fysieke ongemak verdwijnen. Zo komt er ruimte om in een nieuwe vergelijkbare situatie, een nieuwe (positieve) ervaring op te doen. Je staat er als het ware weer blanco in.